Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó(hecsedli)
2 kg cukor
5 l víz.
2 kg csipkebogyó(hecsedli)
2 kg cukor
5 l víz.
Elkészítése: A csipkebogyót akkor szedjük le, ha a dér már megcsípte. Szárától és csumájától tisztítsuk meg. Rakjuk uborkás üvegbe.
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget lefedjük.
Szobahőmérsékleten tartva az erjedés-forrás 3-12 hét alatt lezajlik. Azért ilyen tág az idő, mert nem mindegy, hol áll Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget lefedjük.
Szobahőmérsékleten tartva az erjedés-forrás 3-12 hét alatt lezajlik. Azért ilyen tág az idő, mert nem mindegy, hol áll Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.
Szinte minden vadrózsa bogyója gyűjthető. A nemesített rózsáké erre a célra nem alkalmasak. Gyűjtésnél nagyon figyeljük, hogy honnan szedjük. Forgalmas út mellől sohasem szabad, hiszen így több ólmot viszünk a szervezetünkbe, mint C-vitamint
(Bővebben:www.cuccos.com)
(Bővebben:www.cuccos.com)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése